European Federation of Agencies and Regions for Energy and the Environment



55% Energy Saved with LED – Experimentarium

The Experimentarium Pilot project has been developed in relation to a complete new construction of the entire exhibition area. In the meantime LED mock-ups were established in the existing exhibition area and 6 areas have been redesigned lighting wise. One major challenge of this installation is that the Experimentarium space is in constant evolution with new exhibits coming all year round.



Country

Denmark

Start Date

2012

End Date

2014

Website

www.illuminateproject.eu

Share


The new lighting design aimed for flexibility (movable and dimmable fixtures), easier maintenance, better lighting quality (better colour rendering and a more uniform lighting) to improve the visitors experience.  The expected energy saving were of 35% but the actual energy savings are reaching 55%. Experimentarium did replace all the exhibition lights on the first floor and partly on the ground floor in the old exhibition house in Tuborg Habour during 2013. In January 2014, the Science Centre moved for two years to downtown Copenhagen, moving both exhibitions and lighting system. The lighting system was thought as to accommodate a “standard type” exhibition lighting. It is a system with movable, suspended tracks with track mounted spotlights. In prevision of new exhibits, multiple accessories for exhibition lighting, such as filters, barn doors, multiple beam angles, etc. can be added.

 

Contacts
Organisation

Experimentarium

Project contact

Poul Kattler